Onze kippen

Veldkippen

Sterke kippen, gefokt op gezondheid.

 

Marans/Bresse hennen

Veel van de hennen die wij nu hebben lopen, zijn wit met hier en daar een zwarte vlek. Soms hebben ze blauwe poten (zoals een Bresse) en soms bevederde poten (zoals Marans).

 

Er lopen aardig wat verschillende hennen rond hier, maar de meeste hebben Marans en Bresse als voorouders. Mooie rustige kippen, die amper fladderen en goed rondscharrelen en zelf een gedeelte van hun voedsel zoeken. Veel groenvoer uit het grasveld (met veel onkruid), zaadjes uit dat zelfde veld, maar ook piertjes, vliegen en kevers.

 

De eieren zijn prachtig donker van kleur, en ook vrij groot. Ze leggen goed door, ook in de winter. Niet elke dag natuurlijk, het is niet zo'n kip die er 365 legt en dan dood neervalt. Dus af en toe hebben ze even een stop. Als ze in de rui zijn bijvoorbeeld. Of broeds, want dat worden ze heel af en toe.

Wel handig, dan kunnen ze zelf ook eens een aantal eieren uitbroeden. Zo zorg je voor verjonging van de groep. De haantjes laat je ook lekker rondlopen en opgroeien, en die smaken daarna voortreffelijk. Kip uit eigen tuin!

Zijdehoender/Wyandotte haan

Kippen uit deze kruising krijgen over het algemeen een mooie pluk veren op hun kop, en ook veren aan hun poten. Deze haan is van vorig jaar.

 

Deze jonge haan heeft geen zijdehoender kuif, hij heeft blijkbaar voornamelijk wyandotte-voorouders.

Hij doet het nu al beter dan zijn voorganger, hij roept zijn hennen als hij wat lekkers vindt bijvoorbeeld. Dat deed zijn voorganger al niet eens ;-). En hij loopt statig rond te kijken of de kust wel veilig is.

Ook viel hij laatst onze hond aan, omdat hij zijn hennen wou verdedigen. Niet dat dat nodig was, die hond doet helemaal niets.

 

De komende tijd leggen de hennen nog vrij weinig eitjes. Maar zodra de lente begint, hopen we dat deze haan doet wat ie moet doen. En zullen er heel wat kuikens rondlopen hier.

Zijdehoender/Wyandotte hennen

Onze andere groep met hennen, zijn vooral zwart met hier en daar wat bruine vlekjes. Soms hebben ze een blauw/groene gloed over hun veren.

 

Ook dit zijn leuke mengelmoesjes geworden. Sterke kippen, die heel goed voor zichzelf kunnen zorgen. Bij wijze van spreken dan natuurlijk. Ze vangen van allerlei vliegjes en torretjes. Zoeken beschutting als ze denken dat er roofvogels zijn, en grazen heel wat af.

Deze groep met kipjes houdt de plek netjes waar wij varkensvoer ( veldvarkens.nl) maken en bewaren. Dat voer scheppen we elke ochtend en avond in emmers, om het te gaan voeren.

Als we knoeien dan ruimen deze kipjes dat netjes op. Ook blijft er altijd wat aan de wanden van de emmers plakken, en dat pikken deze kipjes ook allemaal op / schoon.

 

Ook pikken ze in de poep van de schapen, waarmee ze een weilandje delen. Voor ons niet echt een smakelijk idee, maar de kippen zijn er gek op. En zo ruimen ze ook van allerlei beestjes en wormen op, waar schapen eventueel weer last van zouden kunnen hebben.