Onze kippen

Veldkippen

Sterke kippen, gefokt op gezondheid.

 

Marans-Bresse-'bruine legkip' hennen

Veel van de hennen die wij nu hebben lopen, zijn wit of bruin met hier en daar een zwarte vlek. Soms hebben ze blauwe poten (zoals een Bresse) en soms bevederde poten (zoals Marans).

 

Er lopen aardig wat verschillende hennen rond hier, maar de meeste hebben Marans en Bresse als voorouders. Mooie rustige kippen, die amper fladderen en goed rondscharrelen en zelf een gedeelte van hun voedsel zoeken. Veel groenvoer uit het grasveld (met veel onkruid), zaadjes uit dat zelfde veld, maar ook piertjes, vliegen en kevers.

 

De eieren hebben verschillende kleuren, van wit tot heel donkerbruin. En ze zijn ook vrij groot. Ze leggen goed door, ook in de winter. Niet elke dag natuurlijk, het is niet zo'n kip die er 365 legt en dan dood neervalt. Dus af en toe hebben ze even een stop. Als ze in de rui zijn bijvoorbeeld. Of broeds, want dat worden ze heel af en toe.

Wel handig, dan kunnen ze zelf ook eens een aantal eieren uitbroeden. Zo zorg je voor verjonging van de groep. De haantjes laat je ook lekker rondlopen en opgroeien, en die smaken daarna voortreffelijk. Kip uit eigen tuin!

Zijdehoender-Wyandotte-Orpington(kriel) haan

Kippen uit deze kruising krijgen over het algemeen een mooie pluk veren op hun kop, en ook veren aan hun poten. Deze haan is van vorig jaar.

 

Deze jonge haan heeft geen zijdehoender kuif, hij heeft blijkbaar voornamelijk wyandotte en Orpington-voorouders.

Hij doet het nu al beter dan zijn voorganger, hij roept zijn hennen als hij wat lekkers vindt bijvoorbeeld. Dat deed zijn voorganger al niet eens ;-). En hij loopt statig rond te kijken of de kust wel veilig is.

 

De komende tijd leggen de hennen nog vrij weinig eitjes. Maar zodra de lente begint, hopen we dat deze haan doet wat ie moet doen. En zullen er heel wat kuikens rondlopen hier.

Zijdehoender-Wyandotte-Orpington(kriel) hennen

Onze andere groep met hennen, zijn vooral zwart met hier en daar wat bruine vlekjes. Soms hebben ze een blauw/groene gloed over hun veren.

 

Ook dit zijn leuke mengelmoesjes geworden. Sterke kippen, die heel goed voor zichzelf kunnen zorgen. Bij wijze van spreken dan natuurlijk. Ze vangen van allerlei vliegjes en torretjes. Zoeken beschutting als ze denken dat er roofvogels zijn, en grazen heel wat af.

Deze groep met kipjes houdt de plek netjes waar wij varkensvoer ( veldvarkens.nl) maken en bewaren. Dat voer scheppen we elke ochtend en avond in emmers, om het te gaan voeren.

Als we knoeien dan ruimen deze kipjes dat netjes op. Ook blijft er altijd wat aan de wanden van de emmers plakken, en dat pikken deze kipjes ook allemaal op / schoon.